Prezentare

Biserica Sfantul Prooroc Ilie – Slobozia

Hram: Sfantul Prooroc Ilie

Protopopiatul Slobozia

Adresa: str. Viitor, nr. 1, mun. Slobozia, jud. Ialomita

Preot paroh: Nicolae Nedelcu

Coslujitor – Preot: Victor Scurtu

Coslujitor – Arhidiacon: Nicusor Silviu Dascalu

Parohia Sfantul Prooroc Ilie Aceasta biserica parohiala este asezata in parte de nord vest a Municipiului Slobozia (cartierul Caramidari), avand urmatoarele vecinatati: la nord str. Viitor, la sud terenul proprietatea Municipiului Slobozia, la est str. Redutei, iar la vest str. Plevnei.

Biserica a fost construita din initiativa si pe cheltuiala Episcopiei Sloboziei si Calarasilor, iar imprejmuirea si dotarea ei cu cele necesare bune desfasurari a cultului, au fost suportate din contributiile credinciosilor si cu sprijinul financiar al unor firme.

Pisania: CU AJUTORUL TATALUI CU BINECUVANTAREA FIULUI SI CU SAVARSIREA SFANTULUI DUH, S-A RIDICAT ACEASTA BISERICA CU HRAMUL SFANTUL PROOROC ILIE IN ANUL 2002, CU BINECUVANTAREA EPISCOPULUI DAMSCHIN CORAVU (+ 2009). INTRE ANII 2006-2007 A FOST REALIZATA PICTURA INTERIOARA, IAR IN ANUL 2008 S-A PICTAT CATAPETEASMA, PROTOIEREU FIIND PR. DUMITRU DRAGHICI, IAR SLUJITORI PR. PAROH NICOLAE NEDELCU SI PR. COSLUJITOR PR VICTOR SCURTU. SLUJBA DE RESFINTIRE A FOST SAVARSITA ASTAZI 13 DECEMBRIE 2009 DE CATRE PREASFINTITUL VINCENTIU, EPISCOPUL SLOBOZIEI SI CALARASILOR, INCONJURAT DE UN SOBOR DE PREOTI SI DIACONI. BINECUVINTEAZA, DOAMNE PE CEI CE IUBESC PODOABA CASEI TALE!

Biserica a fost ridicata cu binecuvantarea Preasfintitului Damaschin Coravul (+ 2009) Episcopul Sloboziei si Calarasilor, piatra de temelie fiind pusa pe data de 29 august 2002, iar pe data de 30 noiembrie 2002 a fost savarsita slujba de tarnosire cand au fost instalati si cei doi slujitori, Preot Paroh Nicolae Nedelcu si Preot Coslujitor Victor Scurtu.

Parohia a fost infiintata in anul 2002, in baza hotararii Consiliului Eparhial prin desfiintarea parohiei Sfintii Voievozi transformata in manastire de maici, dar si pentru nevoile spirituale ale credinciosilor din aceasta zona a Municipiului Sloboziei.

Biserica este construita din barne de lemn fasonat, pe fundatie de beton armat, avand urmatoarele dimensiuni: lungime 26,4 metri; latime 6.9 metri; inaltimea turlelor frontale 18 metri, iar turla mare 22 metri la baza crucii. Are plan treflat cu urmatoarele compartimente: absida altarului este circulara cu proscomidiar si diaconicon acoperita cu o conca, pe naos exista o turla inalta si deschisa, abside circulare cu acelasi sistem de acoperire.

Pronaosul este acoperit cu o bolta in leagan, iar la vest este un cafas, cu acces din pridvor. Deasupra pridvorului se inalta doua turle infundate. Intreaga constructie este acoperita cu tabla zincata. In interior peste structura de barne de lemn s-a aplicat plasa tip Buzau cu rabitz, peste care s-a aplicat un strat de tencuiala de ciment si glet de var pasta. in exterior este anvelopata cu placi de polistiren.

In imediata apropiere a bisericii, pe latura de sud s-a construit in anul 2012 un centru social avand trei incaperi si o suprafata utila de 96 mp.

De la infiintarea parohiei si pana in prezent au avut loc urmatoarele evenimente deosebite cu participarea ierarhului:

– 30 noiembrie 2002 -Tarnosirea

– 30 ianuarie 2003 – Slujba Arhiereasca

– 20 iulie 2003 Slujba – Arhiereasca de Hram

– 13 decembrie 2009 – Resfintire

– 05 septembrie 2010 – Slujba Arhiereasca

– 21 octombrie 2010 – Conferinta Preoteasca de toamna

– 20 iulie 2011 – Slujba Arhiereasca de Hram

A consemnat Preot Nedelcu Nicolae
0%
încărcat
Se încarcă
Identificat Control
Identificat arie slideshow...
Identificat Control
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...