REACŢIE DURĂ la cererea de OPRIRE a FINANŢĂRII B.O.R. de către stat

SURSA: EVENIMENTUL ZILIEI [https://www.evz.ro/] & GHIMPELE [https://www.ghimpele.ro/]

Un grup de 33 de asociatii si ONG-uri crestine a trimis Parlamentului Romaniei o scrisoare deschisa prin care reactioneaza la pretentia unor organizatii seculariste, ca Biserica Ortodoxa Romana sa nu mai primeasca finantare de la buget. Reproducem integral documentul.

In atentia celor doua camere ale Parlamentului Romaniei

Domnule Presedinte al Senatului,

Domnule Presedinte al Camerei Deputatilor,

Doamnelor si domnilor senatori si deputati,

Am luat nota de o initiativa a 23 de ONG-uri prin care se cere sistarea finantarii cultelor religioase din bugetul de stat al Romaniei. Motivatia petitionarilor este ca suma de 0,4% alocata de la buget cultelor religioase ar putea fi directionata spre sanatate, educatie si cercetare.

Dupa cum va este cunoscut, ultimul recensamant a reliefat faptul ca aproape 99% din populatia Romaniei este religioasa, ateii si agnosticii reprezentand 0,2%. In aceste conditii, ne punem intrebarea daca reprezentantii acestor ONG-uri, adica cei 0,2% dintre romani, pot decide care sunt prioritatile si ce ar trebui sa se finanteze pentru ceilalti 99% dintre noi, marea majoritate membri ai Bisericii Ortodoxe Romane.

O parte dintre organizatiile secularist-ateiste, care au programe anarhiste, pro-homosexuale si neomarxiste, semnatare ale acestei initiative, se regasesc si in parteneriatul cu “Luna Istoriei LGTB” care este in desfasurare, ceea ce conduce la ideea unei ofensive concertate impotriva Traditiei acestui neam, aceleasi organizatii contestand orele si manualele de religie si dorind scoaterea icoanelor din institutiile de invatamant.

Parteneriatul dintre stat si Biserica nu este o inventie recenta, iar importanta religiei a fost subliniata inclusiv de Regele Carol I, in testamentul sau: “Zi si noapte m-am gandit la fericirea Romaniei, care a ajuns sa ocupe acuma o pozitie vrednica intre statele europene: m-am silit ca simtamantul religios sa fie ridicat si dezvoltat in toate straturile societatii si ca fiecare sa indeplineasca datoria sa, avand ca tinta numai interesele statului”.

Biserica, de-a lungul timpului, a ridicat scoli, fundatii spitalicesti, a facut acte de caritate, a acordat burse, participand direct la istoria acestui neam, prin ingrijirea sufletelor si asistenta sociala, prin lupta pentru emanciparea nationala acolo unde romanii au fost oprimati, prin permanenta insufletire a nadejdii in viitorul Romaniei.

Originile istorice ale actualului raport dintre stat si biserica, prin care statul participa, partial, la finantarea acesteia, rezida in confiscarea proprietatilor Bisericii inceputa in 1859 sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza. De atunci, statul s-a angajat sa sprijine financiar Biserica cu bani din bugetul public. Acest fapt a fost precizat mai tarziu si de Nicolae Iorga, intr-o scrisoare din 1920 catre Mitropolitul Miron Cristea, unde sublinia importanta sprijinului pe care statul este dator sa il ofere Bisericii: “In privinta legaturilor dintre stat si biserica, eu cred ca statul, care a rapit averea bisericii, e dator sa o intretie potrivit cu nevoile vremii noastre. El nu se poate desface nici de datoria de a se socoti legat de dansa, fiindca aceasta e un element inseparabil din traditia noastra nationala, a statului generator pentru Romania Mare.” Prin Legea cultelor din 1948, regimul bolsevic a nationalizat si ce mai ramasese in patrimoniul Bisericii Ortodoxe Romane.

Legea, nr. 489/2006 privind Libertatea religioasa si regimul general al Cultelor pleaca de la premisa de baza a recunoasterii de catre Stat a rolului pozitiv al cultelor in viata societatii romanesti contemporane:

“Statul Roman recunoaste cultelor rolul spiritual, educational, social-caritativ, cultural si de parteneri sociali, precum si statutul acestora de factori ai pacii sociale” (art. 7, alin. 1).

Statul roman recunoaste rolul important al Bisericii Ortodoxe si al celorlalte Biserici si Culte recunoscute in istoria nationala a Romaniei si in viata societatii romanesti (art. 7, alin. 2).

Cultele recunoscute sunt persoane juridice de utilitate publica. Ele se organizeaza si functioneaza in baza prevederilor constitutionale si ale prezentei legi, in mod autonom, potrivit propriilor statute (art. 8, alin. 1).

Articolul 29 din Constitutie stabileste principiul sustinerii acordate de stat cultelor, iar articolul 12 din Legea nr. 489/2006 stabileste ca subventiile acordate de Stat sunt controlate de Stat.

Trebuie sa mai precizam ca in Grecia, Marea Britanie, Danemarca, Suedia si Finlanda, tari membre UE, biserica predominanta este considerata Biserica de Stat.

In general, exista ori sprijin direct din partea statului (de exemplu: Danemarca, Irlanda si Norvegia), ori sprijin indirect, prin colectarea de catre stat a contributiilor credinciosilor, care sunt alocate ulterior fiecarei biserici, cum se intampla, de exemplu, in Finlanda, Germania si Suedia. In plus, bisericile din majoritatea statelor europene sunt scutite de la plata multor taxe, inclusiv cele pe proprietatile imobiliare.

Ceea ce doresc sa inspire organizatiile care reprezinta secularismul-ateu este atat impotriva legilor din tara noastra, cat si impotriva practicilor curente din majoritatea statelor U.E., unde Curtea Europeana a Drepturilor Omului a statuat ca finantarea unor activitati ale cultelor religioase de la buget nu constituie o violare a libertatii de constiinta a contribuabililor.

Nu in ultimul rand, am vrea sa va reamintim ca inmultirea lacasurilor de cult dupa 1990 reprezinta modul prin care neamul romanesc a inteles sa-si manifeste spontan credinta, dupa 45 de ani in care Biserica a fost supusa terorii ideologice. O teroare pe care reprezentantii a 0,2% dintre cetatenii acestei tari observam ca sunt tentati sa o continue, cerintele lor bazandu-se pe falsuri flagrante pe care vor sa le impuna opiniei publice (sumele vehiculate in sprijinul dat de stat Bisericii sunt de cateva ori mai mari decat cele reale), precum si pe presiunea asupra elementului majoritar crestin-ortodox, care se vede obligat sa reactioneze la campaniile mediatice instrumentate de aceste organizatii care au un vadit caracter anti-national.

Tinand cont de aceste argumente, noi, semnatarii acestei scrisori, in care dam glas marii majoritati a celor care v-au ales in forurile legislative ale tarii, avem incredere ca veti lua cea mai buna decizie.

Asa sa ne ajute Dumnezeu!

Semneaza: Alianta pentru Demnitate Nationala – Presedinte Iulian Capsali, Asociatia Christiana – Presedinte Prof. dr. Pavel Chirila, Federatia Organizatiilor Ortodoxe Pro-Vita din Romania – dr. Christa Todea Gross, vicepresedinte, Alianta Familiilor din Romania – Director Bogdan Mateciuc, Asociatia Rost – presedinte Claudiu Tarziu, Asociatia Pro-Vita Bucuresti – Presedinte Bogdan Stanciu, Asociatia pentru Libertatea Romanilor – Presedinte Nicolae Livada, Asociatia Prietenii Sf. Efrem cel Nou – Presedinte pr. Ciprian Staicu, Asociatia pentru Apararea Familiei si Copilului – Presedinte Dragos Tacaluta, Liga Studentilor din Universitatea din Bucuresti, Liga de Utilitate Publica – Presedinte Rafael Udriste, Liga Distributista Romana “Ion Mihalache” – Ovidiu Hurduzeu, Asociatia “Bucovina Profunda” – presedinte Mircea Puscasu, Asociatia Studentilor Crestini – Ortodocsi din Romania filiala Bucuresti, Fundatia “Sfintii Martiri Brancoveni”, Suceava, Asociatia Predania – Presedinte Ion Gurgu, Asociatia “Ortodoxia Tinerilor” – Claudiu Balan, Asociatia Mesterilor Populari din Moldova, Iasi – presedinte Marcel Lutic, Asociatia HRISDORIA – Presedinte Augustin Campean Dorin, Asociatia Civica a Tinerilor Crestin-Ortodocsi Romani – Presedinte Bogdan Ivan, Asociatia pentru Cultura si Educatie “Sfantul Daniil Sihastrul” – presedinte Lucian Cornianu, Asociatia “Copil dorit” – presedinte Simona Verman, Asociatia “Arta si Traditii Mestesugaresti”, Alba – presedinte Petruta Pop, Asociatia Tinerilor Ortodocsi “Orthograffiti” – presedinte Alexandra Nadane, Revista Orthograffiti – Laurentiu Dumitru, Fundatia Crestina “Parintele Arsenie Boca”, Asociatia Dascalilor din Romania, Asociatia Familia Ortodoxa, Revista “Familia Ortodoxa”, Revista “Foaie Nationala”, Asociatia “Triada”, Fundatia “Sfanta Irina”, Asociatia “Prietenii de Familie”
0%
încărcat
Se încarcă
Identificat Control
Identificat arie slideshow...
Identificat Control
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...