Slujbele specifice din Vinerea Mare

Ultima vineri din Postul Mare este numita Vinerea Patimilor, Vinerea Neagra, Vinerea Seaca sau Vinerea Mare. Aceasta este ziua in care Hristos a fost rastignit si a murit pe cruce pentru rascumpararea neamului omenesc de sub jugul pacatului stramosesc. Din acest motiv, Vinerea Mare este zi de post negru. In aceasta zi se citesc Ceasurile imparatesti, fiind o zi in care nu se savarseste Sfanta si dumnezeiasca Liturghie.

Vineri, 10 aprilie 2015, la parohia „Sfantul Prooroc Ilie Tezviteanul” din Slobozia, incepand cu ora 09:00 s-a savarșit slujba tainei Sfantului Maslu, apoi la vremea pranzului, slujba Vecerniei celei Mari, unde se scoate Sfantul Epitaf.

La Vecernia Sambetei celei Mari se scoate Sfantul Epitaf in mijlocul bisericii in sunet de clopot si la aceasta slujba credinciosii aduc flori, aprind lumanari si trec pe sub Sfantul Epitaf, aratand prin aceasta ca se fac urmatori Mantuitorului Hristos – mor impreuna cu Hristos, trec si ei prin mormant, ca sa ajunga la Inviere si viata.

Incepand cu ora 18:00 se va savarșii Denia Prohodului Domnului.

Odele slujbei Prohodului ne infatiseaza drama indepartarii omului din plenitudinea in care il asezase Dumnezeu si pogorarea lui Iisus la iad ca sa il caute pe Adam pana in adancurile mortii. Din dragoste pentru noi, Dumnezeu se lasa batjocorit, rastignit si asezat in mormant de catre cei pe care a venit sa-i mantuiasca.
0%
încărcat
Se încarcă
Identificat Control
Identificat arie slideshow...
Identificat Control
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...