Parohia Sfântul Ilie din Slobozia. Rugăciune și meditație în prima săptămână din Postul Mare

Luni, 11 martie 2019, a început Postul Mare prin săvârșirea Canonului Sfântului Andrei Criteanul, care s-a încheiat Joi, 14 martie 2019.

Și în Parohia Sfântul Prooroc Ilie s-a săvârșit Canonul Sfântului Andrei Criteanul, începând cu ora 17:00.

Vineri, 15 martie 2019, credincioșii parohiei Sfântul Ilie s-au adunat din nou în Sfânta Biserică unde slujitorii parohiei au săvârșit slujba Tainei Sfântului Maslu.

Sâmbătă se va face pomenirea cel adormiți, iar Duminică credincioșii parohiei vor întâmpina cu bucurie prima Duminică din Postul Mare, care se numește Duminica Ortodoxiei.

Ce trebuie să știi despre Canonul Sfântului Andrei Criteanul

În prima săptămână din Postul Mare se săvârșește, în cadrul Pavecerniței Mari, Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. Acesta este alcătuit din patru părți, fiind citită câte una de luni până joi. Integral, Canonul cel Mare se va citi în miercurea din săptămâna a cincea din Postul Mare.

La început nu existau, ca astăzi, două rânduieli ale Pavecerniței, ci una singură, cea numită astăzi Pavecernița Mare, singura de care pomenește Tipicul Sfântului Sava. Deși nu este o slujbă săvârșită doar în perioada Triodului, Pavecernița Mare are, în această perioadă a anului bisericesc, câteva particularități și anume: în prima săptămână din Postul Mare se săvârșește în cadrul Pavecerniței Mari, Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. Acesta este împărțit în patru părți, fiind citită câte una de luni până joi. Integral, Canonul cel Mare se va citi în miercurea din săptămâna a cincea din Postul Mare. Tot în cadrul Pavecerniței Mari, pe toată perioada Postului Mare, este spusă Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul.

În Canonul Sfântului Andrei Criteanul observăm un dialog al omului păcătos cu propria sa conştiinţă, luminată de citirea Sfintei Scripturi. Sufletul care se pocăieşte plânge că nu a urmat pilda luminoasă a celor drepţi și virtuoşi, ci robia patimilor arătate în mulţi păcătoşi, dintre care unii s-au mântuit fiindcă s-au pocăit iar alţii, nevoind să se pocăiască, s-au osândit. Prin urmare, Canonul cel Mare are rolul de a arăta că toţi oamenii au nevoie de pocăinţă şi de iertare a păcatelor pentru a ajunge la mântuire și, de aceea, se cântă în Biserică în timpul perioadei de pocăinţă a Postului Mare al Sfintelor Paşti.


0%
încărcat
Se încarcă
Identificat Control
Identificat arie slideshow...
Identificat Control
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...